Kikkerspeld

Jaarlijks reikt de dorpsraad de Kikkerspeld uit aan een (oud-)Middeliër die zich heeft ingezet voor het dorp.

Genomineerden Kikkerspeld 2021

Rob Gijsen

Rob werd genomineerd voor zijn rol in het bestuur van de VVM en als mede organisator van het Jubileumfeest. 

Rob was van 2017 tot 2020 enthousiast voorzitter van de VVM en betrokken bij allerlei activiteiten. Ook heeft Rob er door middel van persoonlijke sponsoring voor gezorgd dat de kermis van Middelie op een zweefmolen kon blijven rekenen.

Daarnaast zat Rob in de organisatie van het jubileumfeest dat in 2015 werd gehouden. 

Ibo Souwer

Ibo werd voorgedragen voor een Kikkerspeld voor zijn jarenlange inzet voor IJsclub de Ondersteuning. Ibo was lang actief als penningmeester en is mede initiatiefnemer en -organisator van de schaatsreizen naar Scandinavië. Hij zorgde er voor dat de financiële kant goed geregeld was en behandelde waar nodig ook wel eens een slachtoffer van ‘ijsgeweld’.

Een andere motivatie voor zijn nominatie is zijn buitengewone ingezet voor de gezondheid van de Middeliërs: “Een betere huisarts hadden wij ons niet kunnen wensen”, aldus een dorpsbewoner. Onder andere hiervoor is hij dit jaar ook geëerd met de onderscheiding ‘Ridder in de Orde van Oranje Nassau’.

Dick Molenaar

Dick in actie tijdens het steenwerpen in zijn geliefde Kerkje van Middelie. Dick is voorgedragen vanwege zijn jarenlange betrokkenheid bij het Kerkje. Hij wordt omschreven als onmisbare kracht door het bestuur. 

Dick is al jaren de steun en toeverlaat van het Kerkje. Hij coördineert de werkzaamheden die verricht moeten worden en hij regelt de verwarming, het onderhoud van de kerk en allerhande technische zaken, waar hij in het geval van problemen altijd een oplossing voor weet. Hij steekt daarbij ook altijd zelf de handen uit de mouwen. Als er iemand aanwezig moet zijn bij het kerkje, dan is Dick er met de sleutel. Hij is iemand die altijd klaar staat.

Jan Plat

Jan werd genomineerd voor zijn tomeloze inzet voor IJsclub de Ondersteuning. Jan is sinds 2008 bestuurslid. Als Coördinator van het jeugd- en toerschaatsen is hij van oktober tot ergens in maart elke week te vinden op ijsbaan de Westfries in Hoorn. Samen met anderen geeft hij daar met veel plezier schaatstraining aan zowel jongeren als volwassenen. Ligt er natuurijs, dan is Jan een semi permanente kracht op de ijsbaan in Middelie. 

Daarnaast is Jan ook altijd te porren voor de hulp bij of organisatie van andere evenementen. Bijvoorbeeld de inmiddels befaamde camping en de Vorstenroute. Daarnaast helpt hij bij het onderhoud aan het ijsclubgebouw.

Sandra Vroom

Sandra is voor velen een bekend gezicht. Zij heeft zich jarenlang op allerlei verschillende manieren verdienstelijk gemaakt voor Middelie. Haar langdurige inzet voor de VVM springt daarbij het meest in het oog. Van 2005 tot in 2015 was zij bestuurslid en zette zij zich vol enthousiasme in voor de organisatie van sinterklaasintochten, braderieën en tentennachten, maar ook het paaseieren zoeken, de welbekende bingo en nog tal van andere activiteiten.

In 2015 was Sandra een van de organisatoren van het grootse jubileumfeest in Middelie. Daarnaast was ze als mede organisator betrokken bij een aantal van de vijf-jaarlijkse praalwagenoptochten ter gelegenheid van bevrijdingsdag en liet zij tijdens het oliebollen in het Kerkje haar bakkunsten zien.

Daarnaast is Sandra actief als collectant en doet zij ook buiten Middelie vrijwilligerswerk. Bijvoorbeeld bij het bejaardenhuis in Oosthuizen (wandel/rolstoeltocht) en in een Hospice in Purmerend waar zij mensen in hun laatste levensfase begeleid.

Lisa van Susteren

Lisa van het Wapen van Middelie is genomineerd vanwege de geweldige manier waarop zij ons dorpscafé uitbaat. Zij heeft van het Wapen een echt middelpunt van het dorp gemaakt. Zo is het café van Lisa voor veel  verenigingen hun thuishaven. Mannenvereniging Het Mikpunt, Vrouwenvereniging Het Trefpunt, de biljartclub, het meezingkoor en Toneelvereniging Eendracht Maakt Macht komen hier, onder normale omstandigheden, regelmatig bijeen. Ook bewoners ontmoeten elkaar hier graag.

Heel veel Middeliërs zijn enorm blij met Het Wapen en voelen zich er thuis. Een plek als deze is onmisbaar voor de leefbaarheid van een kleine kern als Middelie.

Lisa staat altijd klaar en denkt graag mee met een ieder die iets voor het dorp wil organiseren.

Annemieke Jonker

Annemieke werd genomineerd vanwege inzet voor ijsclub De Ondersteuning, waar zij al ruim 20 jaar in het bestuur zit. Tot ca. 2015 heeft ze zich zeer actief ingezet voor het jeugdschaatsen. En tegenwoordig beheert ze de ledenadministratie vakkundig. Maar ook bij de winter- én zomerevenementen van de ijsclub (o.a. de jubileumfeesten in 2005 en het “ijsclubtoneel” 2015) is zij altijd zeer enthousiast betrokken cq. kartrekster.

Naast de ijsclub zet zij zich ook in voor allerhande zaken met betrekking tot de lokale toneelclub Eendracht Maakt Macht. Én, niet te vergeten, was zij één van de organisatoren van zowel de 5 Mei praalwagenoptocht van 2015 als die van 2010! Bij die van 2010 stal zij de show door als clown de karavaan te begeleiden. 

Geerdine van de Giessen

Geerdine is voorgedragen voor de Kikkerspeld omdat zij zich al vele jaren op allerlei verschillende manieren inzet voor jong en oud in Middelie. 

Iemand omschreef haar als volgt:

“Geerdine van de Giessen is het ultieme voorbeeld van een supervrijwilliger. Ze is al sinds jaar en dag bestuurslid van maar liefst twee verenigingen: Ijsclub de Ondersteuning en de Vereniging Volksvermaak Middelie. Ze is heel creatief en staat altijd klaar om nieuwe activiteiten te bedenken, te organiseren en uit te voeren. Geerdine is een steunpilaar voor het verenigingsleven in Middelie en velen kunnen een voorbeeld aan haar nemen. Na al die jaren inzet (Geerdine draait al vanaf haar tienerjaren mee) is het wat ons betreft tijd voor een stukje erkenning in de vorm van de kikkerspeld. Met trots dragen we Geerdine daarom voor.”

Voor de VVM is ze onder andere een belangrijk gezicht op de braderie geweest, ietwat onherkenbaar, als paashaas actief, draagt ze bij aan de Sinterklaasintocht, tentennacht en de familiebingo.

Voor IJsclub de Ondersteuning is Geerdine niet alleen actief in tijden van ijs, maar geeft ze al jaren schaatstraining op de kunstijsbaan en helpt ze mee met zomerevenementen van de ijsclub. Ligt er wél natuurijs, dan zorgt Geerdine samen met anderen onder andere voor de kantine en begeleid ze allerlei ijs activiteiten. Geerdine heeft zich ook jarenlang ingezet op school.

Jeroen Vroom

Jeroen is genomineerd vanwege zijn jarenlange enthousiaste en creatieve inzet voor IJsclub de Ondersteuning. De creativiteit van Jeroen is van grote waarde voor de IJsclub en daarmee voor Middelie. Legendarische nieuwsbrieven en verslagen, goed doordachte quizvragen en originele ideeën voor activiteiten zijn tekenend voor Jeroen. Naast de reguliere secretaris werkzaamheden is Jeroen een van de initiatiefnemers van de beroemde schaatstrips naar Scandinavië en sinds het begin actief betrokken bij de organisatie daarvan. Mede dankzij zijn enorme inzet werden dit voor de deelnemers geweldige reizen.

Ook is Jeroen gedurende een periode bestuurslid geweest van de Dorpsraad.

Eerdere uitreikingen

In 1981 werd de eerste Kikkerspeld uitgereikt en tot op heden wordt deze nog elk jaar (enkele uitzonderingen daargelaten) uitgereikt.

JaarNaamReden
2020niet uitgereikt
2019niet uitgereikt
2018Nel SlootenKikkerkoerier / Dorpsfotograaf
2017Adeline de BoerOnderhoud ‘molshoop’ / opruimen zwerfafval
2016Emmy MoenisIJsclub
2015niet uitgereikt
2014Gerry van der WegenOud-Middelye
2013niet uitgereikt
2012André de VriesKikkerkoerier
2011Ineke LeenhoutsBasisschooljuf
2010Cor HilbersIJsclub / GV Hercules
2009Coen van de CampSinterklaas
2008Piet LaanVrijwilliger bij diverse verenigingen
2007Rene BiboVrijwilliger bij diverse verenigingen
2006Arda BenedictusKerkje / Zomerbraderie
2005Wim DerksIJsclub
2004Jaap KramerGV Hercules / Dorpsraad
2004Rietje van AurichGV Hercules
2003Piety Molenaar-VinkKerkje
2003Wil WinkelaarKerkje
2003Anjo LofKerkje
2003Nel VroomKerkje
2002Sjors VroomDorpsraad
2001Kees de JongDorpsraad
2000Joke RutteWinkeltje
1999Ted Greuter
1998Fons van LoverenIJsclub
1997niet uitgereikt
1996Joke Knijn
1995Alie Vink-Struving
1994Joop de Jong
1993Dhr. Attema
1993Tiny Meester-Veen
1992Cor Heijn
1991Sandy Veerkamp
1990Lou Knijn
1989Piet Ossebaar
1988Piet Wagemaker sr.
1987Henk Kunst
1986Gré LaanKikkerkoerier / Kerkje / GV Hercules
1985Pleuntje Molenaar
1984Wim Muts
1984Jan de BoerToneel / Kikkerkoerier
1983Lies Visser
1983Mevr. G. Winkelaar
1982Trien Plas
1982Ali Has
1982Dirk de Ruiter
1981Sjoukje Waaksma-ProceeOprichtingsbestuur dorpsraad
1981Dhr J. SteenmanOprichtingsbestuur dorpsraad
1981Dhr. J. Laan
1981Johan HeukelomSchoolmeester