NAM wil gaswinning Middelie-veld verhogen

Zaterdag werden wij verrast met een artikel op de voorpagina van het regiodeel van het Noordhollands Dagblad over plannen van de NAM voor het verlengen en verhogen van de gaswinning uit gasveld Middelie.

Het Middelie veld ligt onder de Zeevang en de Beemster. In de Beemster zijn nog putten actief waar het gas gewonnen wordt en in de Zeevang zijn geen actieve putten meer.

De NAM heeft een wijziging van hun winningsplan ingediend bij het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat om tot 2039 (in huidige plan 2029) gas te mogen winnen uit het Middelie veld. Ook wil de NAM in die periode meer gas gaan winnen. Daarvoor is advies gevraagd aan toezichthouders en overheden.

De toezichthouders zien geen problemen, maar het college van Purmerend, waar de Beemster per 2023 onder valt, is tegen de gewijzigde plannen en geeft een negatief advies aan de minister. Onder andere het risico op nieuwe bevingen, de laatste was in 2018, en de tegenstrijdigheid met huidige verduurzamingsplannen, minder gas gebruiken, worden aangehaald.

De Dorpsraad wilde weten hoe onze gemeente hierin staat, maar vanuit het college van Edam-Volendam is tot nu toe nog geen reactie gekomen. We hebben contact gezocht met verschillende raadsleden, maar ook zij moesten de plannen van de NAM via de krant vernemen.

De fractie van de VVD heeft vragen gesteld aan het college om snel opheldering te krijgen en verzoekt het college om zich net als Purmerend uit te spreken tegen de plannen van de NAM.

Als Dorpsraad zullen we dit onderwerp in de gaten houden en zullen we u via onze kanalen op de hoogte houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *